Angel Joy Blue & CSO

Angel Joy Blue & CSO

  • Solist : Angel Joy Blue
  • ?Şef : Antonio Pirolli
  • ?Mersin Kültür Merkezi
  • 2014-06-07 / 20:00
  • Bilet Fiyatları:  60 TL - 40 TL - 20 TL

Program:

  • Dich Teure Halle, from Tannhauser by Richard Wagner (5:00)
  • Vissi d'arte, from Tosca by Puccini.
  • O Mio Babbino Caro, from Gianni Schicci (3:00)
  • Sumemrtime, from Porgy and Bess by George Gershwin (4:00)
  • Ah forse lui...sempre libera, from La Traviata by Verdi (9:07)
  • I could have danced all night, from My Fair Lady by Frederick Loewe (3:10)
  • Orkestranın parçaları :
  • G.Verdi Vespri Siciliani üvertür
  • Puccini Manon Lescaut intermezzo
  • Beethoven 5. Senfonisi

CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası dünyada, bugüne kadar kesintisiz yaşamını sürdürebilmiş senfoni orkestralarının en eskilerinden biridir.

1826 yılında Padişah Sultan II. Mahmut devrinde başlayan batılılaşma hareketleri ile ülkemize giren çoksesli müzik, kısa zamanda kurumsallaşmıştır. Bu köklü adımı, Sultan Mahmut tarafından Avusturya Macaristan İmparatorluk  Sarayı’ndan İstanbul’a davet edilen Giuseppe Donizetti’nin orkestranın başına getirilmesi izlemiştir. Sultan Vahdettin’e kadar orkestranın adı “Muzika-i Hümayun” idi ve bu aşamadaki faaliyetleri saraya özeldi. 1924’de devralınan bu sanat kurumu, büyük Atatürk’ün emri ile Ankara’ya taşınmış ve yepyeni bir anlayışla halkın kültür ve sanat düzeyini yükseltmek amacıyla faaliyet gösteren bir eğitim kurumuna dönüştürülmüştür.

Büyük Atatürk’ün yüce makamının adını vererek onurlandırdığı Cumhuriyet Tarihi’nin ilk kurumu olan orkestra, Atatürk’ün öngördüğü sanat ve müzik ilkeleri doğrultusunda O’nun düşünceleri ışığında yaratılmış, çoksesli müziği ulusumuz adına onur verici bir düzeye çıkarılmıştır. İşte bu anlayışladır ki; Türkiye Cumhuriyetinin gelişim sürecinde, sanatın etkinliği göz önünde bulundurularak 1924’de Musiki Muallim Mektebi kurulmuş, bu okul eğitimine orkestrayla bütünleşerek başlamıştır. O zamanki yetersiz olanaklar içerisinde yapılan eğitim sonucu yetişen yetenekli Türk gençleri Avrupa’ya gönderilmiş ve bu gençler öğrenimlerini tamamlayıp yurda dönerek, Çağdaş Türk Beste ekolünü 1934’de kurmuşlardır. (Türk Beşleri: Adnan Saygun, Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, Hasan Ferit Alnar, Necil Kazım Akses).

Musiki Muallim Mektebi; 1936’da Ankara’da kurulan Konservatuvar’a, Orkestra öğretmen kadrosuyla destek vererek karşılıklı olarak güç oluşturmuşlardır. İstanbul ve İzmir Devlet Senfoni Orkestraları ile diğer sanat kurumlarının kaynağı, Musiki Muallim Mektebi’dir. Bir yandan kökleri halk müziğine dayanan, diğer yandan Çağdaş Beste Ekolü’nü oluşturan ve batı müziği eğitimi alan gençlerimizin besteleri bugün hala büyük beğeniyle dinleniyor.

1934 yılında Ahmet Adnan Saygun, 1935’de ise yurdumuzdaki evrensel çoksesli müzik eğitimi veren kurumların programlarını yapmakla görevlendirilen besteci Paul Hindemith’in önerisi ile tanınmış Alman Orkestra Şefi Dr. Ernst Praetorius orkestranın yöneticiliğine getirilir. Değerli bir orkestra pedagogu olan Praetorius teknik yönden orkestrayı uluslararası düzeye çıkartır. Praetorius’un ölümünden sonra orkestrayı uzun yıllar başta Ferit Alnar ve G. E. Lessing olmak üzere pek çok ünlü orkestra şefi yönetir. Özellikle Lessing; Çağdaş Türk Bestecileri’nin bir çok eserinin ilk icralarını orkestramızla yapmış, bunları orkestranın repertuarına kazandırmış, yurtiçi ve yurtdışı konserlerde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı yöneterek ve bant kayıtlarını yaparak tanınmasını sağlamıştır.

6940 sayılı özel kanunun çıkarıldığı 1957 yılından sonra uluslararası platformda da adını duyuran Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Ankara’da çok sayıda radyo, televizyon, gençlik ve halk, açıklamalı okul ve çocuk konserleri, ayrıca yurdun her köşesinde  konserler vererek, çoksesli müziği tanıtma, yayma ve sevdirme alanında öncülük etmiştir. 1957-1986 tarihleri arasında Hikmet Şimşek şef yardımcısı olarak orkestrayı yönetmiş, değerli hizmetler vermiştir. 1974’de orkestraya şef yardımcısı olarak atanan Gürer Aykal, 1988’de 6940 sayılı özel yasa hükümlerine göre 1. Şefliğe getirilmiştir. 2007 Ocak ayından itibaren Rengim Gökmen Genel Müzik Direktörü olarak atanmıştır.

Kuruluş Kanunu’nun çıkarıldığı 1957 yılından bu yana, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Ankara’da 1000’i aşkın radyo-televizyon, gençlik ve halk, açıklamalı çocuk ve okul konserleri, ayrıca Edirne’den Hakkari’ye kadar yurdun her köşesinde 400’e yakın yurtiçi ve pilot bölge konserleri verdi. Ayrıca Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Romanya, Yugoslavya, S.S.C.B., İtalya, Fransa, İsviçre, İran, Irak, Lübnan, İsveç, Norveç, Finlandiya, İspanya, Polonya, Kıbrıs, Çekoslovakya, Güney Kore, Japonya, Amerika ve İngiltere konserleri ile Atatürk’ün öngörmüş olduğu çağdaş Türk Müzik Hayatının varlığını dünyaya duyurmuş, dünyaca ünlü kültür merkezlerinde aldığı çok yapıcı kriterlerle Türkiye Cumhuriyeti’nin kültürel varlığının tanıtılmasında pay sahibi olmuştur.

Angel Joy Blue

Kaliforniyalı Soprano Angel Blue’nun sesi parlak ve kıvrak üst tınıları, ‘dumanlı’ orta tınıları ve güzel ses rengiyle tanınmıştır. Uluslararası sahnelerde yer almıştır ve bir çok ödül sahibidir.

2008/2009 sezonunda, San Francisco Opera Kumpanyasıyla Angel, Porgy ve Bess’deki  Clara rolüyle ilk kez sahneye çıkmıştır.

Georgia eyaletinin Valdosta kentindeki Valdosta Senfoni’de Arthur Honegger's Kral David’indeki soprano rolüyle baş solist olmuştur.  Angel, Güney Kore’nin Seul ve Busan kentlerinde Kore-Alman Birleşik Senfoni Orkestrasıyla La Traviata’dan (Violetta)  bazı sahneleri seslendirmiştir. 2009/2010 sezonunda Riverside Filarmoni’de, Michigan eyaletinin Adrian kentindeki Adrian Senfoni’de, Rossini uzmanı Alberto Zedda ile Giro İtalya Turnesinde, İspanya’nın Madrid kentinde La Orquesta Clasica de Espana ile birlikte Madrilenos por Haiti konserinde ve Macaristan’nın Budapeşte kentinde Thomas Hampson ile birlikte Bir Gala Akşamında baş solist olarak yer almıştır. Zubin Mehta şefliğinde Marcelo Alvarez ve Eline Garanca’nın karşında Karmen’deki Micaela olarak Palau de les Arts Reina Sofia’da ilk kez sahneye çıkmıştır. 2010/2011 sezonunda İspanya, Valencia’daki Palau de les Arts, Amerikan Gençlik Senfonisi, Redlands Senfoni ve Avusturya’daki Viyana Theatre an der Wien ile sahneye çıkmıştır.

Angel Blue 2009’daki Operalia’da finalist olmuş, Zarzuela yarışmasında birincilik ve Opera yarışmasında ikincilik almıştır. Angel,  İşviçre Verbier’de her sene düzenlenen 17. Verbier Festivali kapsamında, Temmuz 2010’da Rolex sponsorluğunda düzenlenen "Operalia Tribute" konserinde sahne almaktan gurur duymaktadır.

Ayrıca Metropolitan Opera Ulusal Konseyi Bölgesel seçmelerinden, A.E.I.O.U İtalyan Eğitmenler Şan Yarışması’ndan, Redlands Kupası Yarışması’ndan ödüllerle dönmüş,  ayrıca Dorothy Chandler Pavilion’ın Öne çıkan Genç Sanatçı ödülünü almıştır. 2011’de Placido Domingo ile birlikte  Missouri eyaleti Kansas City’deki Kaufmann Center’ın açılışında, Oman Muscat’daki Kraliyet Opera Evi’nde, , Çin’in Pekin ve Hırvatistan’ın Zagrep kentlerinde konserler vermiştir. 2012’de Angel, Oper Frankfurt’un Sebastian Weigle şefliğindeki Götterdämmerung prodüksiyonunda die Dritte Norn’u, Avusturya, Viyana’da  Hoffmann Erzählungen’da Giulietta’yı, Sir Simon Rattle şefliğindeki Berlin Filarmonik Konserinde Porgy ve Bess’ten Clara’yı  seslendirmiştir.

Angel için 2013/2014 sezonuna dair angajmanları; Ulusal İngiliz Operasıyla La Boheme’deki Musette rolünü, Bregenz, Edinburgh Festivalleri ve  Londra’daki Young Vic’te Opera Grup ve İskoç Operası eşliğinde Amerikalı Lulu’daki Lulu rolünü, Wigmore Hall’deki Rosenblatt Resital Serisi’nde bir resitali, Santa Barbara Senfonisi’yle Verdi’nin en önemli eserlerini, Meksika Alamos’ta Alfonso Ortiz Tirado Cultural Festival’inde ilk kez yer almasını, Cincinnati Senfoni ile Verdi’nin Requiem’ini, AIDS-Gala Düsseldorf ‘u ve Şikago Lirik Operasında ilk kez sahne almasını içermektedir.

Blue, Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles’ta (UCLA) Opera Performansı alanında Müzik Mastırı yapmış, ve müzik dalındaki üniversite diplomasını ise Kaliforniya eyaletindeki Redlands şehrinde bulunan Redlands Üniversitesi’nden almıştır. Opera, gospel yorumlama, dramatik oyunculuk ve klasik piyano eğitimi aldığı  Los Angeles Bölgesi Sanat Lisesi mezunudur. Blue, Los Angeles Operası’nın Domingo-Thornton Genç Sanatçı Programı’nın ve Rossini uzmanı üstat Alberto Zedda’nın önderliğindeki bir opera eğitim programı olan Artistas de la Academia "Placido Domingo" del Palau de les Arts’in   eski üyesidir.

Muazzam yeteneği sadece opera alanında değil popular müzik alanında da performans sergilemesini sağlamıştır. Brian McKnight, Donna Summer, Ruben Studdard, Charice, Chaka Khan, Jewel, ve Grammy ödülü sahibi "Hit-man" David Foster gibi sanatçılarla sahneyi paylaşmıştır.

180 cm boyuyla bir heykeli andıran soprano eski bir manken ve güzellik kraliçesidir.  Bayan Hollywood 2005, Bayan Güney Kaliforniya 2006, Bayan Las Vegas/Hendersen 2007 unvanlarının sahibi ve Bayan Nevada ve Bayan Kaliforniya yarışmalarının ikincisidir.

Antonio Pirolli

Roma’da doğan Antonio Pirolli, Santa Cecilia Konservatuvarı’nın (Roma) piyano, kompozisyon, koro ve orkestra yönetimi bölümlerinden pekiyi dereceyle mezun oldu. Zoltan Pesko, Vladimir Delman ve Rudolf Barshai ile çalışan Pirolli; 1987 yılında 3. Arturo Toscanini Şeflik Yarışması'nda

üçüncülük ödülü kazandı. Türkiye’ye geldiğinden itibaren 1995 – 2000 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin, 2002 – 2005 yılları arasında ise İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin Genel Müzik direktörlüğü görevini yürüttü. Çok geniş bir opera ve senfoni repertuvarına sahip olan Pirolli; dünyanın en önemli opera, senfoni orkestraları ile festivallerine davet edilmektedir. Bunların arasında Buenos Aires Teatro Colon, Lizbon Teatro Sao Carlos, Milano Teatro Alla Scala, Roma Teatro dell’Opera, Tokyo New National

Theatre, Genova Teatro Carlo Felice, Wiesbaden Opera ve Berlin Deutsche Oper bulunmaktadır. 2008’de Floransa Teatro Comunale sezon açılışında Tosca;Bilbao Verdi Festivali’nde Verdi, Aroldo Operası; Catania V. Bellini Operası'yla II. Trovatore ve Ernani ile Beatrice di Tenda'yı yönetmiştir. Parma Orchestra, “A. Toscanini’’; Bucharest, “G. Enescu’’; Aida; Nabucco; Sevil Berberi; Madama Butterfly; Orchestra Palau de la Musica (Valencia); Kiev Filarmoni Orkestrası; Tokyo Senfoni Orkestrası; Tokyo Filarmoni Orkestrası; Aspendos Opera ve Bale Festivali; Puccini Opera Festivali (Torre del Lago/İtalya); Split Opera Festivali (Hırvatistan); Avenches Opera Festivali (İsviçre); Santander Opera Festivali (İspanya) görev aldığı festivaller ile yönettiği opera ve senfoniler arasındadır.

Önümüzdeki dönemde de I Puritani (Cremona Operası ile), Sevil Berberi (Floransa Operası ile) ve Madama Butterfly (Lizbon Sao Carlos Operası ile) operalarını yönetmek için davet edilmiştir. Türkiye’de Ankara başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin operalarındaki çeşitli eserlerin orkestra şefliğini üstlenmiş olup Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası; İstanbul, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya Devlet Senfoni orkestraları ile hersene düzenli olarak konserler vermektedir. Antonio Pirolli, operaya olan tutkusunun yanı sıra geç romantik senfoniler ve modern müzik repertuvarında da başarısını kanıtlamıştır. Sanatçı yurtdışında da şeflik kariyerine devam etmektedir.