Mersin?in Yükselen Yıldızları

Mersin?in Yükselen Yıldızları

  • 17 Mayıs 2013 Cuma
  • Konser
  • Latin Katolik Kilisesi

“MERSİN’İN YÜKSELEN YILDIZLARI”

  • Alican Süner keman
  • Bengisu Gökçe keman
  • Cem Oslu piyano

“Mersin’in Yükselen Yıldızları” olarak adlandırılan üç genç sanatçı, iki bölümden oluşan bir program hazırladı. İlk bölümde Alican Süner ve Cem Oslu, Franck’ın La Majör “Keman-Piyano Sonatı”nı yorumlayacak. Cesar Frank’ın, oda müziği yapıtlarının sayısı az olmasına karşın geç Romantik Avrupa müziğinde önemli bir yeri vardır. Tüm önemli yapıtlarını yaşlılık yıllarında besteleyen ve 1863’den sonrakilere Opus numarası vermeyen Franc’ın yazdığı bu La Majör Sonat, değer bakımından Brahms’ın keman sonatları yanında yer alır. Dört bölümden oluşan bu sonat, ağır girişle başlar, yumuşak ezgiden sonra piyano ikinci motifi sunar; sonra tutkulu bir havada piyanonun girgin tavırlarını hissederiz. Bu canlı temada keman zengin ve giderek ağır ve lirik motifle duyulur. Daha sonra keman konuşur gibi, hülyalı bir havadadır. Sonatın finalinde yine asıl tona dönülür ve yapıt, parlak ve zarif bir biçimde sona erer… İlk bölümün bir diğer sonatı da Brahms’a aittir. Bengisu Gökçe ve Cem Oslu, Op.108 No.3 Re Minör tondaki bu sonatta dört bölümden oluşur.

Sonat, ilk bölümde kemanın sunduğu geniş melodili, huzursuz havadaki ana temayla hemen ilgi çeker. İkinci bölüm bir önceki bölüme tam bir tezat oluşturur; kemanın ezgisi lied havasındadır. Scherzo biçimindeki üçüncü bölüm bir ara müziği gibidir ve özgün ritimdedir. Çok hızlı bir fırtına gibi başlayan dördüncü bölüm, heyecan ve gerilimle sunulur. Değişik bir formdadır ve rondoya benzer. Koral biçimindeki ikinci tema gerilimi biraz hafifletir, yapıt, teknik güçlüklerle dolu bir Coda ile sona erer… Üç genç sanatçı, konserin ikinci bölümünde Schumann’ın “Kinderszenen/Çocuk Sahneleri” Op.15 adını taşıyan ve 13 parçadan oluşan yapıtını seslendirecek. Schumann, gençlerin çalabileceği düzeyde olan bu minyatürleri, çocukların yorumlaması için yazmamış, besteci bunlarda çocukluk günlerinin o muhteşem havasını, manzaralarını yansıtmış; eski günleri, bir daha geri gelmeyecek anıları en saf, en doğal şekilde anlatmıştır… Scriabin’in Etüdleri ve Ravel’in “Su Oyunları” ile sürecek olan konser, Cem Oslu’nun bestesi olan “İki Kontrast” ve “Piyanolu Üçlü için Müzik” adlı kısa yapıtlarıyla sona erecek.

Alican Süner keman

1992’de Mersin’de doğdu. 1999’da en yüksek odisyon puanıyla girdiği Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Lili Çumburidze’nin öğrencisi oldu. Türkiye ve Almanya’da açılan atölyelerde Albert Markov, Cihat Aşkın, Özcan Ulucan, Tuncay Yılmaz ve Joshua Epstein gibi ustalarla keman çalıştı. Solist olarak ilk konserini 2004’te Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası eşliğinde verdi. Yurtiçindeki tüm büyük kentlere ve uluslararası festivallere sürekli davet edildi ve Bursa Bölge Devlet Senfoni, İstanbul Devlet Senfoni, Bremen Gençlik Senfoni, Bilkent Senfoni ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni gibi orkestralar eşliğinde konserler verdi. 2008’de İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen ustalık kursunda seçilen üç yıldız öğrenciden biri oldu ve Üstün Yetenekler Özel Sınıfı’nda bir yıl eğitim gördü. 9. Mersin Uluslararası Müzik Festivali açılış töreninde “Nevid Kodallı Genç Yetenekler Ödülü” ile takdir edildi. 2008 Gülden Turalı Keman Yarışması’nda birincilik elde eden genç kemancı, 2009’da Mersin’den mezun oldu. Alican Süner, Detmold Müzik Akademisi’nde Viyanalı keman virtüözü Prof. Thomas Christian’ın sınıfında başladığı lisans eğitimini, Berlin Sanat Üniversitesi’nde Prof. Nora Chastain ile sürdürmektedir.

Bengisu Gökçe keman

1991’de İstanbul’da doğdu. 1998’de Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın açtığı sınavı kazanarak Ebru Yunkuş’un öğrencisi oldu. Öğrenciliği süresince Cihat Aşkın, Özcan Ulucan, Veniamin Varsawski’nin masterclass’larına, Nuri İyicil, Albert Markov, Lucas David ve Mikhail Gotsdiner’in atölye çalışmalarına katıldı. 2004’de Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası’na katıldı. MEÜ Devlet Konservatuvarı tarafından Mersin’de düzenlenen ‘’Ulusal Gülden Turalı Keman Yarışması’’nda 2004 ve 2008 yıllarında üçüncülük, 2004, 2006 ve 2008 yıllarında da “Türk Eseri En İyi Yorumlama Özel Ödülü”nü kazandı. Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Kreisler’in “Prelüd ve Allegro” sunu, Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası eşliğinde de Mozart’ın “KV 216 Sol Majör Keman Konçertosu” ve Saint-Saens’in “Introduction ve Rondo Capriccioso” adlı yapıtlarını seslendirdi.

CAKA (Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları) adlı projede 2005’de yer aldı. Aynı proje kapsamında 2011 yılında İstanbul Akbank Sanat’ta Hagai Shaham ve Cihat Aşkın ile çalıştı. 2004 yılında kurulan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın kurulduğu günden itibaren iki başkemancılığından birini üstlendi ve 2008 yılında bu orkestradan mezun oldu. 2010 Bosch Genç Klasikçiler Festivali kapsamında oda müziği konserleri verdi. 2011 Mart ayında Israil’in Eilat kentinde düzenlenen ‘Eilat Chamber Music Festival’ bünyesinde Hagai Shaham ve Itzhak Rashkovsky ile çalıştı. 2011 Nisan ayında Edirne Rotary Klübü’nün düzenlediği oda müziği yarışmasında mansiyon ödülü aldı. Aynı yılın Mayıs ayında ise ME.Ü.D.K. Öğrenci Orkestrası ile Sarasate’nin “Introduction and Tarantella” adlı yapıtını seslendirdi.

2011 Haziran ayında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ‘Lisans Devresi’ eğitimini ikincilikle tamamladı. 2011 Ağustos ayında Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası üyeliği yaptı. Eylül ayında da ‘Urla Müzik Akademisi’ bünyesinde Prof. Stephan Picard ile çalıştı. 2011-2012 Eğitim/Öğretim yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda sözleşmeli öğretmen olarak çalıştı. Aynı dönem TÜRKSOY Türk Kültür Teşkilatı’nın kurmuş olduğu Uluslararası Gençlik Oda Orkestrası’na davet edilen dört Türk öğrenciden biri oldu. Bu orkestra ile New York, Washington ve Amerika Birleşik Devletleri’nin çeşitli eyaletlerinde konserler verdi. 2012 Ocak ayında sınavlarına girmiş olduğu Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ Berlin’e Prof.Stephan Picard’ın öğrencisi olarak kabul edilen Gökçe, eğitimini halen burada sürdürmektedir.

Cem Oslu piyano

1992‘de Adana'da doğdu. 12 yaşında Mersin'de Meri Aduashvili'den aldığı özel derslerle piyano çalışmalarına başladı. Bir buçuk yıllık sürenin ardından 2005 yılında girdiği yetenek sınavıyla Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Hazırlık İlköğretim Okulu'na burslu olarak kabul edildi ve Sanem Berkalp'in öğrencisi oldu. 2007’de Doç. Hande Dalkılıç'ın sınıfına katıldı. 2010’da aynı fakültenin Müzik Hazırlık Lisesi'nden mezun oldu. Bu yıllar içerisinde Karl-Andreas Kolly, Oxana Yablonskaya, Edna Golandsky ve Olga Kern'in ustalık çalışmalarında yer aldı. 2009 yılında katıldığı 1. Kamuran Gündemir Ulusal Piyano Yarışması'nda üçüncülük ödülü aldı. Aynı yılın Mayıs ayında Işın Metin yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası'yla gerçekleştirilen "Genç Solistler Konseri"nde E. Grieg'in op.16 “Piyano Konçertosu”nun birinci bölümünü seslendirdi. Yine 2009 yazında Brüksel'de düzenlenen "Musica Mundi" adlı oda müziği festivaline burslu olarak davet edildi.

10. Antalya Uluslararası Piyano Festivali kapsamında düzenlenen "Genç Yetenekler Konseri"nde yer aldı. 2010 yılının Nisan ayında Ahmet Taviloğlu yönetimindeki Bursa Bölge Senfoni Orkestrası ile S. Rachmaninoff'un “1. Piyano Konçertosu”nu yorumladı. Ardından Viyana Konservatuvarı'na kabul edilip Prof. Roland Batik'in öğrencisi oldu. Ünlü İtalyan şef Marino Formenti ile Viyana Musikverein'da düzenlenen çağdaş müzik projesinde yer aldı. Kasım 2011'de Çağdaş Dönmezer ile Van depremzedelerine yardım amacıyla düzenlediği "İki Piyano-İki Kültür" konserinde kendisine ait olan türkü düzenlemelerini seslendirdi. 2012 yılında Berklee College of Music’e burslu kabul edilen Oslu, halen eğitimini bu okulun Film Müziği Besteciliği bölümünde sürdürmektedir.