Rusların genç yeteneği piyanist Olga Scheps, Mersin Resitali’nin programını iki bölüme ayırdı. İlk bölümde yalnızca Schubert’in parçalarını yorumlayacak olan sanatçı, ikinci bölümde, Çaykovski, Brahms ve Schumann’dan solo piyano için yazılmış yapıtları seslendirecek. Resital; Schubert’in ölümünden bir yıl önce yazdığı ve bu türe yeni bir içerik kazandırdığı Impromtu’lar ile açılacak. Latincede “içe doğan” anlamına gelen bu tek bölümlük piyano parçalarının ustası Schubert’tir. Olga Scheps, bu dört Impromtu’dan üç tanesini seslendirecek. Müzik tarihçileri, bunların ister tek çalınsın ister hepsi bir arada çalınsın, her birinin ayrı bir tad taşıdığını söyler. Özellikle, D.899, Op.90 başlığıyla bilinen ve Sol Bemol Majör tonda yazılan 3 nolu Impromtu, ağır, gizemli ama dostça havada hülyalı uzun nota değerleriyle romantik anlam kazanır. Değişen armonilerle, ama sekizlik triyole eşlikte gelişir. Ara sıra duyulan bas sesler hafif çalışı rahatsız etmez… Resitalin ikinci bölümünde Çaykovski’nin valsine kulak veririz.
Op.51 başlığıyla bilinen altı piyona parçasından dördüncüsünü dinleyeceğiz. “Natha’nın Valsi” olarak tanıdığımız bu parçada ünlü bir hanım olan Natha Plesskaya’nın portresi işlenir. Vals zarif, kibar havada başlar, daha canlı (vivace) olan orta bölme, Natha’nın daha sevinçli bir halini yansıtır gibidir… Brahms’ın Op.116’dan 120’ye kadar dört kitap olarak yayımlanan Fantezileri olağanüstü lirik ve ciddi yapıtlardır. Scheps’in seslendireceği Op.117 No.1-2 parçalar, “Intermezzo” adını taşır. Çünkü bu parçalar, diğerlerine nazaran sakin ve lirik karakterdedir… Schumann’ın “Viyana’dan Gülünçlü Karnaval Öyküsü” Op.26 olarak bildiğimiz son parça, bestecinin karnavaldan etkilenmesi sonucu yazılmış ve beş bölümden oluşur. Yapıtın birinci bölümü çok canlı çalınır ve rondo şeklinde düzenlenmiş Viyana valsleri gibidir. İkinci bölüm oldukça ağır tempoda kısa bir romanstır. Üçüncü bölüm minyatür bir rondo formunda çok şakacı küçük bir scherzo’dur. Besteci burada yüklü akorlarla karnaval havasına sokar. Dördüncü bölüm, yapıtın en başarılısı olarak görülür. Kısa olan bu ara müziği tutkulu ve duyguludur. Beşinci bölüm ve Final ise nefes kesici haşin duraklamalarla kesilen, sürekli artan tempoyla Viyana Karnavalını zirveye ulaştırır.
“Benim için, müzik ifade yeteneğimin bir uzantısı, dilimin kuvvet kazanması. Notalar önceden belirlenmiş ama ben yorumcuyum. Bu oyunculuk gibi-senaryoyu takip eden bir aktrisin çalışması gibi .” Olga Scheps
ECHO Klassik ödülü sahibi Olga Scheps bireysel ve karakteristik müzikalitesi, cezbedici sahne duruşu, parlayan sesi ve yumuşak dokunuşu ile kendi kuşağının sağlam ve aranan piyanistleri arasında yerini çabuk kazanmıştır. Onu diğerlerinden ayıran özellikle ise yorumlarında müzikal öyküleri yeniden anlatarak seyirciyi büyülemedeki dikkate değer yeteneğidir. Olga Scheps 1986’da Moskova’da doğdu ve altı yaşında Almanya’ya geldi. Köln’de yaşadı ve Hochschule für Musik und Tanz Köln’de Pavel Gililov ile çalıştı. Daha ileri çalışmaları onu Arie Vardi ve Dmitrij Bashkirov’a yönlendirdi. Ayrıca neredeyse son on yılda Alfred Brendel’den önemli sanatsal etkiler aldı. SONY Classical/RCA’ye bağlı sanatçının ilk albümü “Chopin” Ocak 2010’da sunuldu ve Ekim’de “Yılın Yeni Sanatçısı” ECHO Klassik ödülünü aldı. Rus bestecilerin yapıtlarından oluşan ikinci albümü 2010’nun sonbaharında piyasaya çıktı. Eylül 2012’de yeni albümü “Schubert”i sundu. Olga Scheps, Berlin Filarmoni, Laeiszhalle Büyük Salon Hamburg, Münih’in Prinzregententheater’ı, Alte Oper Frankfurt, Liederhalle Stuttgart, Musikverein Viyana ve Köln Filarmoni gibi mekânlarda sık sık resitaller vermektedir.
NDR Senfoni, Stuttgart Radyo Senfoni, Münih, Salzburg Mozarteum, İskoç Ulusal Kraliyet, San Antonio Senfoni, Varşova Ulusal Filarmoni ve Monte Karlo Filarmoni Orkestraları gibi tanınmış orkestralarla çaldı. 2012/13 konser sezonu Staatskapelle Weimar ile aynı zamanda Rusya Devlet Kapella Senfonisi ile turları içerir. 2007’deki Ruhr Piyano festivalinde sahneye ilk çıkışından beri Olga Scheps Schleswig-Holstein Müzik Festivali, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Kissinger Sommer, Heidelberger Frühling, Klavier-Festival Ruhr, Rheingau Müzik Festivali ve Hitzacker Yaz Müzik Festivali gibi çeşitli önde gelen festivallerin düzenli konuğu oldu. Mayıs 2009’da Ruhr Piyano Festivali’ndeki resitali kaydedildi ve Fono Forum Dergisi işbirliğinde “Ruhr Festivali Piyano Sayısında” yayınlandı. Olga Scheps aynı zamanda coşkun bir oda müzisyenidir. Çelist Daniel Hope ve Erik Schumann, çelist Adrian Brendel, Alban Gerhardt, Jan Vogler ve Nils Mönkemeyer gibi sanatçılarla düzenli olarak birlikte çalışmaktadır. Alman haber programı “heute journal“ (ZDF), “Capriccio“ (BR Bavyera Halk Radyo Televizyonu), Arte, 3Sat ve NDR Kuzey Alman Halk Radyo televizyonunda yayınlanan haberler geniş bir izleyici kitlesi arasında tanınırlığını hızla arttırmıştır. Bir klasik müzik elçisi olarak özellikle daha genç bir dinleyici kitlesine hitap etmek konusunda tutkuludur. Olga Scheps, “Deutsche Stiftung Musikleben” ve “Alman Ulusal Yetenek Vakfı’ndan” lisansüstü bursları sahibi bir sanatçıdır.